EARLS COURT

The complete refurbishment of a West London mansion flat.

 

The owners of this two bedroom west London mansion flat had bought the property from a developer and had every intention of simply personalising the space by making some tweaks to its design. Having instructed Cubic’s interior design team, closer inspection revealed a catalogue of poor building practices which made the owners, who were expecting a baby, completely rethink the space as a whole. Incorporating Cubic’s building team into the project a new architectural vision for the flat was realised with the space redefined as a luxury two bedroom property. Layout, lighting, fixtures and finishes were rethought and bespoke furniture pieces and specialist finishes designed to complete the look.

 

The owners of this period mansion flat in West London bought the property from a developer as part of a scheme that saw the complete redevelopment of the block. Wanting to make some changes to the flat to personalise it, the owners instructed Cubic to help them to make their own mark on the space.

 

Light was the biggest consideration. There was a poorly planned lighting scheme and in some areas of the property the flow of natural daylight was restricted. Opening up an external wall to begin redesigning the internal lighting scheme revealed some shocking building practices. Insulation had been packed into the walls and held in place with used beer cans and old newspaper. Stud walls and plasterboard panels had been wrapped around anything that was in the way and used to bury badly positioned pipework and electricity cables. In some areas this created a significant reduction in the amount of floor space that could be achieved.  Further inspection revealed countless building control violations. With their first baby on the way the owners felt that the only way to have complete piece of mind about workmanship and the home they had envisaged, was to start again.

 

Ironically both parties had contacted Cubic individually. They had each seen what the studio had achieved with previous properties and liked the way Cubic challenged the external architecture of a building with a completely unexpected interior. With the opportunity to begin the interior again, creative discussion followed.

 

Tackling the problem of capturing natural light, bespoke internall glass staircase was installed to allow better distribution of light from the upper level. The living area was opened up and a fireplace was added to create a central feature in the lounge. A beam were inserted into the wall to emphasise the volume of space and set alight to scorch and add depth to the natural grain of the wood. Bespoke flooring was designed to better match the new proportions and work with other design elements in the scheme and this was extended throughout to elongate the space. Individual pieces of furniture including a magnificent dining table and bar were designed and made by Cubic. At the same time the design team worked to develop a completely new polished plaster finish for the walls and it was used to create a complimentary and unobtrusive backdrop to the owner’s art collection.

 

The internal plan which had been designed to offer two bedrooms and an office space was rethought and the space recreated as a luxury master bedroom suite complete with dressing room and a second, better sized bedroom. Bespoke cabinetry was designed including a cupboard to house a passion for shoes that extended to over 200 pairs and elsewhere clever hidden spaces were utilised to pre-empt a whole new set of personal belongings with the advent of the new baby.

 

The imminent arrival dictated both the timeline for redevelopment and the fixed cost budget, both of which were met.